Objednat po telefonu? +420 799 536 271 (Po–Pá: 9-17h)

Objednejte 2+ balení a dopravu platíme my.

časté močení

Jak na časté močení u žen i mužů: 6 tipů, jak ho zmírnit

Močení je zcela přirozený proces, jakým se tělo zbavuje již nepotřebných látek. Jenže, někteří lidé mají občas problém s tím, že si chodí odskakovat častěji, než se považuje za normální. Jaké může mít časté močení hlavní důvody? A liší se nějak v případě, že se týká specificky mužů a žen?

V průběhu dne chodíme močit všichni. I když je tato funkce těla dána nám všem bez rozdílu, lišit se může její četnost. Ta může souviset například s jinak nastaveným pitným režimem. Roli v tom ale mohou hrát i další faktory, které nemusíme vždy svou vůlí stoprocentně ovlivnit.

Zajímavostí je také to, že někdy se příčiny častého močení mohou lišit i na základě toho, jaké je naše biologické pohlaví. Úplně vynechat by se neměl ani náš aktuální zdravotní stav a psychická pohoda.

Podle čeho poznáte, že máte s častým močením problém? A co k němu vlastně všechno vede?

Jak se projevuje časté močení?

Uvádí se, že za normální se považuje návštěva toalety kvůli vykonání malé potřeby zhruba osmkrát za den. Jde ale o čistě orientační údaj, protože každý člověk je jiný, takže pokud chodíte místo toho sedmkrát nebo devětkrát, nemělo by jít o problém. Pokud však potřebujete na malou co dvacet minut, pak byste rozhodně měli zpozornět.

Také byste si měli všímat, zda vás nutkání na močení neprobouzí v průběhu noci, protože i to je jedním z indikátorů toho, že by se mohlo něco dít. V průběhu spánku tělo neprodukuje moči tolik, z toho důvodu bývá ranní moč koncentrovanější. (A právě to je jeden z hlavních důvodů, proč lékaři pro svá vyšetření obvykle vyžadují ranní vzorek, protože z něj mohou vyčíst nejvíc informací.) Tělo to má tímto způsobem nastavené proto, aby nedocházelo ke zbytečnému buzení v průběhu odpočinku. Proto by vám mělo být podezřelé, když se začne chovat nějak jinak.

časté močení u žen příčiny

Příčiny častého močení u žen

O ženách se říká, že potřebují močit častěji než muži. To však může souviset i s řadou biologicky daných faktorů.

Příčina Popis
Infekce močových cest Bakteriální infekce v močovém systému, která způsobuje časté a bolestivé močení, často doprovázené pocity pálení a naléhavou potřebou močit.
Hyperaktivní močový měchýř Stav charakterizovaný častým močením, náhlým nutkáním na močení a inkontinencí. Tento stav může být způsoben přehnanou aktivitou svalů měchýře.
Těhotenství Zvětšená děloha tlačí na močový měchýř, což zvyšuje potřebu močení. Hormonální změny také přispívají k častému močení během těhotenství.
Menopauza Hormonální změny během menopauzy mohou vést ke změnám ve funkci močového měchýře, což způsobuje častější močení.
Nadměrný příjem tekutin Konzumace velkého množství tekutin, zejména diuretik, jako je káva nebo alkohol, může zvýšit frekvenci močení.
Stres a úzkost Psychologické faktory, jako jsou stres a úzkost, mohou stimulovat nervový systém, což vede k častějšímu močení.

Těhotenství

Jedním z prvních faktorů, který může mít u žen na četnost močení velký vliv, je těhotenství. Některé ženy dokonce uvádí, že častější potřeba močit je upozornila na změněný stav dřív, než jim vyšel pozitivní těhotenský test. V průběhu gravidity dochází k většímu prokrvení pánve a také dochází ke změnám v činnosti hormonů, což může mít na potřebu močit značný vliv. V pozdějších fázích těhotenství pak dítě obvykle tlačí na vnitřní orgány, což opět vyvolává zvýšenou potřebu si pravidelně odskakovat.

Menopauza

Dalším čistě ženským důvodem, kvůli kterému dochází k častějšímu odskakování na malou, patří menopauza, během které taktéž dochází ke změnám hormonů. (Speciálně pak ke snížení hladiny estrogenu.) V průběhu tohoto životního období také může začít pomalu docházet k oslabování svalů pánevního dna, takže se mohou ženy potýkat s močovou inkontinencí. V tomto životním období, stejně, jako v těhotenství, také může existovat zvýšené riziko infekce močových cest. Pokud se navíc neléčí, může hrozit i nebezpečný zánět ledvin.

Naše babičky a další předkové na močové cesty používali nejrůznější bylinky a přírodní prostředky.

Hyperaktivní močový měchýř

I když se může hyperaktivní močový měchýř objevit jak u mužů, tak u žen, ženy si na něj mohou stěžovat o něco častěji. Kromě nervozity může být způsoben i nevhodně nastaveným pitným režimem či hormonální nerovnováhou, ke které jsou ženy náchylnější než muži.

časté močení u mužů příčiny

Příčiny častého močení u mužů

Příčina Popis
Benigní hyperplazie prostaty (BHP) Nezhoubné zvětšení prostaty, které tlačí na močovou trubici, což vede k častému močení, zejména v noci. Toto onemocnění je časté u starších mužů.
Prostatitida Zánět prostaty, který může být způsoben infekcí. Prostatitida může vést k častému, bolestivému močení a problémům s močením.
Hyperaktivní močový měchýř Tento stav je charakterizován častým nutkáním na močení, náhlými potřebami močit a inkontinencí. Může být způsoben nadměrnou aktivitou svalů močového měchýře.
Infekce močových cest (IMC) Bakteriální infekce v močovém systému, která způsobuje časté a bolestivé močení, často doprovázené pocity pálení a naléhavou potřebou močit.

Zvětšená prostata

Ani muži nemají v případě častého močení úplně vyhráno. Tím spíš, že je může v průběhu života překvapit nezhoubně zvětšená prostata. I když je v populaci poměrně běžná a neohrožuje muže na životě, může přinášet určitý pocit nepohodlí.

Mezi její hlavní projevy patří:

  • Častější nutkání na močení
  • Časté močení v noci
  • Slabý proud moči
  • Přerušované močení
  • Močová inkontinence

A mnoho dalších.

Vzhledem k tomu, že příznaky zvětšené prostaty se mohou objevovat i v případě vážnějších potíží, je moudré, aby muži pravidelně docházeli na preventivní prohlídky ke svému urologovi.

Nekompletně vyprázdněný močový měchýř navíc může zvyšovat riziko vzniku infekcí močových cest, které byly do určitého času především doménou žen.

Zánět prostaty

Jedním z vážnějších problémů může být například zánět prostaty, který může být akutní, nebo chronický. (To znamená, že s ním muži bojují dlouhodobě, klidně i v řádu několika měsíců.) K zánětu může dojít například při infekci močových cest či v průběhu nakažení pohlavně přenosnou chorobou. S tímto problémem byste určitě měli co nejdříve vyrazit k lékaři.

Rakovina prostaty

Úplně nejhorším scénářem, který může u mužů souviset s častým močením, je rakovina prostaty, která může mít podobné projevy, jako zvětšená prostata. Lišit se může například stopou krve v ejakulátu či bolestí při styku a ejakulaci. V průběhu života tedy skutečně nepodceňujte prevenci u urologa, který se v průběhu každé návštěvy ujistí, že je s vámi vše v pořádku. Čím dřív se navíc na rakovinu prostaty přijde, tím větší je vaše šance na uzdravení.

6 tipů, jak zastavit časté močení

Tip Popis
Bylinky na močové cesty Užívání bylinek jako je kopřiva, přeslička nebo zlatobýl může podpořit zdraví močových cest a zmírnit problémy s častým močením.
Zdravý jídelníček Zařaďte do svého jídelníčku potraviny, které podporují zdraví močových cest, a vyhýbejte se těm, které je mohou dráždit, jako jsou kořeněná jídla a umělá sladidla.
Posilování svalů pánevního dna Pravidelné cvičení svalů pánevního dna, například pomocí Kegelových cviků, může pomoci zlepšit kontrolu nad močovým měchýřem.
Snižte příjem tekutin před spaním Omezte pití velkého množství tekutin večer, abyste snížili potřebu nočního močení.
Posílení imunity Posilujte imunitní systém, například dostatečným příjmem vitamínu C, který pomáhá bojovat proti infekcím močových cest.
Správné oblečení a hygiena Noste prodyšné oblečení, dodržujte správnou hygienu a vyhněte se dlouhému sezení v mokrém oblečení, což může pomoci předejít problémům s močovým ústrojím.

Bylinky a přírodní látky

Naše babičky a další předkové na močové cesty používali nejrůznější bylinky a přírodní prostředky, o kterých věřili, že dovedou podpořit jejich normální funkci. Některé z nich také používali kvůli jejich močopudným účinkům. V moderní době jsme na mnoho z nich již zapomněli, některé z nich se ale podařilo znovu oživit díky přírodním doplňkům stravy na podporu normálního stavu močových cest.

Poměrně často v nich můžeme najít třeba:

  • Klikvu velkoplodou
  • Zlatobýl obecný
  • D-manózu
  • Lichořeřišnici větší
  • Přesličku rolní
  • Kopřivu dvoudomou
  • Medvědici lékařskou

U medvědice si však musí uživatelé dávat trochu pozor, protože není vhodná pro dlouhodobé používání.

Zdravý jídelníček

Možná byste si zdravý jídelníček s normální četností močení na první dobrou možná vůbec nespojili, ale opravdu vám může v mnoha směrech prospět. Především proto, že některé potraviny a nápoje mohou podporovat četnost močení během dne a zhoršovat problém s nočním vstáváním.

Pokud máte pocit, že močíte podezřele často, zkuste se vyhnout:

  • Kofeinu
  • Alkoholu
  • Citrusovým šťávám
  • Přidaným umělým sladidlům

Na problém s častým močením pak také může mít vliv zácpa, proto se snažte mít v jídelníčku dostatek vlákniny, která by měla být doplněna přiměřeným množstvím čisté vody. (Příliš mnoho vlákniny bez tekutin nemusí být dobrým nápadem.)

Posilování svalů pánevního dna

Dalším dobrým tipem, který můžete vyzkoušet, je pravidelné posilování svalů pánevního dna. Nejlepším cvičením jsou v tomto ohledu Kegelovy cviky, které mohou vyzkoušet jak muži, tak ženy. Cvičit by se měly každý den po dobu několika týdnů.

Pitný režim

S častým močením a úlevou od něj může pomoci i správně nastavený pitný režim. Kromě toho, že byste neměli pít příliš mnoho močopudných tekutin (viz alkohol), klíčové je i to, kolik toho v průběhu dne vypijete a kdy. Například pití většího množství čaje nebo vody před spaním může vyústit v časté buzení. V průběhu dne se také snažte pít častěji, ale po menších doušcích.

Posílení imunity

Na infekce močových cest může mít vliv i to, zda máte silný imunitní systém. Proto se snažte dostatečně dlouho spát, mějte přiměřené množství pohybu a vsaďte na zdravou životosprávu, která by měla zahrnovat i časté umývání rukou a zvýšený přísun vitamínu C. Kdo si troufá, ten může v průběhu roku vyzkoušet i otužování.

Správné oblečení, hygiena a další

Abyste měli jistotu, že jste pro sebe skutečně udělali maximum, nezapomínejte ani na další klíčové tipy, ke kterým patří nošení čistého a prodyšného spodního prádla. Také dbejte na kvalitu své intimní hygieny, která může snížit riziko toho, že se do močové trubice dostane něco, co v ní nemá správně být. Také se hodí jít po styku na toaletu a vykonat malou potřebu. V neposlední řadě byste také měli preferovat bezpečný sex. V případě, že svůj sexuální protějšek ještě tolik neznáte a nemáte v ruce negativní testy na pohlavně přenosné choroby, vždy použijte kondom. Zánět prostaty, ale i další možné potíže, vám za trochu hazardu určitě nestojí.

jak zabránit častému močení

Co si z toho odnést?

Hlavně to, že přírodní doplňky stravy na podporu normálního stavu močových cest s látkami, o kterých jsme se zmiňovali výše, se hodí doplnit o další tipy, které souvisí se zdravým životním stylem. To je totiž nejlepší způsob, jak dopřát svému močovému ústrojí skutečně komplexní péči.

Zdroje informací

https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/frequent-urination-causes-and-treatments – Časté močení u mužů a žen (anglicky)

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/overactive-bladder/symptoms-causes/syc-20355715 – Hyperaktivní močový měchýř (anglicky)

https://www.healthline.com/health/overactive-bladder/frequent-urination-women – Porozumění častému močení (anglicky)

Poslední aktualizace článku: 21. 8. 2024

Doprava zdarma

při 2+ ks, dodání do 24h

Vždy skladem

a bleskově vám ho doručíme

Tradiční česká značka

vyvinuto a vyrobeno v ČR

100% bezpečný nákup

platíte až při převzetí zboží