Objednat po telefonu? +420 799 536 271 (Po–Pá: 9-17h)

Objednejte 2+ balení a dopravu platíme my.

zlatobýl obecný

Zlatobýl obecný: Znáte jeho účinky na močové cesty?

Naše babičky a prababičky se při řešení svých každodenních potíží obracely na bylinky. Mnohé z nich se používaly na podporu normálního stavu močových cest. Jednou z těch známějších je zlatobýl obecný, o kterém bude řeč v našem dnešním článku.

Bylinky mohou být našimi významnými spojenci. Zvlášť, když o nich máme potřebné znalosti a víme, jak s nimi správně zacházet. Proto je škoda, že s moderními technologiemi postupně zapomínáme na umění našich předků, kteří dokázali z přírody získat maximum.

Jednou z tradičně používaných bylin je zlatobýl obecný, který je i dnes součástí nejedné přírodní lékárny. A protože na rozšiřování a prohlubování znalostí není nikdy pozdě, na to, proč bychom mu měli dát šanci, se spolu podíváme v našem dnešním článku.

Co je to zlatobýl obecný?

Zlatobýl obecný je vytrvalá bylina, která v přírodě dorůstá do výšky kolem 1 m. Běžně se s ní setkáme například na pastvinách, pasekách a u železničních náspů. Tato bylina se běžně používá v přírodní medicíně, ve které se využívá sušená část kvetoucí natě.

Zajímavostí je, že se s touto rostlinou pojí i pověry. Například se má za to, že komu roste zlatobýl nedaleko domu, ten bude mít štěstí v životě. Pokud si tedy chcete naklonit štěstěnu, můžete ho v případě zájmu vysázet třeba na zahrádce.

zlatobýl účinky na močové cesty

Na co je zlatobýl dobrý – účinky

Účinek Popis
Diuretikum Podporuje vylučování moči, pomáhá proti otokům a při onemocněních močových cest.
Protizánětlivý účinek Pomáhá snižovat záněty, zejména v močových cestách.
Detoxikace Podporuje očistu těla od toxických látek.
Podpora ledvin Zlepšuje funkci ledvin a podporuje léčbu ledvinových kamenů.
Antibakteriální vlastnosti Potlačuje růst bakterií, zejména při infekcích močových cest.
Podpora trávicího systému Přispívá ke zlepšení zažívání.
Uklidňující účinky Má mírně sedativní účinky, pomáhá při nervozitě a nespavosti.

Zlatobýl obecný se používal jako přírodní prostředek na řadu různých problémů. Někteří lidé na něj nedají dopustit při zvládání ekzémů, které mohou představovat i významný estetický problém. Dále ho někteří lidé používají jako ústní vodu, která může osvěžit dech a omezit nepříjemný zápach. Případně jej můžete kloktat při zánětech v dutině ústní a během otoků v krku. V neposlední řadě mu čas od času důvěřují i lidé, kteří mají dlouhodobé problémy s klouby.

Močové cesty

Největší uplatnění zlatobýl mívá v oblasti péče o močové cesty a při podpoře jejich normální funkce.

Zlatobýl obecný působí močopudně a podporuje vylučování. Na základě toho se může organismus postupně zbavit přebytečné vody. Proplachování močových cest navíc může působit na prevenci močových kamenů, případně i na jejich vylučování.

Tato bylinka se také používá na tonizaci močových cest a používá se například během různých zánětů a otoků. Může tedy usnadnit plynulost močení. V neposlední řadě může vhodně podpořit běžnou terapii infekcí močových cest.

Jak ho správně užívat?

Zlatobýl obecný se dá požívat ve formě odvaru. To ale od uživatelů vyžaduje jeho trhání a sušení, což je pracné a někdy i náročné. (Rostliny mohou například při nesprávné manipulaci hnít, což by mohlo představovat vážné riziko.)

Z toho důvodu bude nejmoudřejší volbou, když sáhnete po vícesložkovém doplňku stravy na podporu normálního stavu močových cest, který kombinuje zlatobýl s dalšími bylinkami a podpůrnými látkami na močové ústrojí.

zlatobýl užívání kapsle

Přírodní doplňky stravy

Přírodní doplňky stravy na podporu normálního stavu močových cest a na podporu močení se dají sehnat ve volném prodeji. Díky tomu jsou velmi dobře dostupné. Jejich kladem navíc bývá to, že mají jasně stanovené dávkování a ve složení se nachází několik vzájemně se doplňujících látek.

Že jste si vybrali správně poznáte na základě toho, že kromě zlatobýlu ve složení najdete i:

  • Klikvu velkoplodou
  • D-manózu
  • Lichořeřišnici větší
  • Přesličku rolní
  • Kopřivu dvoudomou
  • Medvědici lékařskou

U doplňků stravy s obsahem medvědice lékařské však dávejte pozor na to, že tato bylinka není vhodná pro dlouhodobé užívání. Vždy se tedy zajímejte o pokyny k užívání, které bývají v takovém případě vždy uvedeny na obalu či na oficiálních stránkách výrobce.

Močovým cestám také dozajista prospěje správně nastavený pitný režim, jehož nezbytnou součástí je čistá voda a čaj. Také se nevyplatí zadržovat moč. Pokud tedy zaznamenáte, že se vám chce na malou, na nic nečekejte a běžte se vyprázdnit. Také nešlápnete vedle zkvalitněním intimní hygieny a nošením prodyšnějšího spodního prádla.

Poslední aktualizace článku: 25. 9. 2024

Doprava zdarma

při 2+ ks, dodání do 24h

Vždy skladem

a bleskově vám ho doručíme

Tradiční česká značka

vyvinuto a vyrobeno v ČR

100% bezpečný nákup

platíte až při převzetí zboží